Pennun valitseminen kasvattajalta

Jokaiselle koirien kasvattajalle tuttu kennelrekisteri tarkoittaa sitä, että siihen merkityt koirat ovat luotettavasti puhdasrotuisia ja todennäköisimmin hyvin hoidettuja ja huollettuja koiria. Silti ostaessaan koiran pentua ei rekisteripaperitkaan aina varmista sitä, että koira olisi ensiluokkainen tai hyvin hoidettu. Siksi on muutamia seikkoja, joihin on hyvä kiinnittää huomiota pentua valitessaan kasvattajalta.

Koiran pennun valinta

Aina koiraa ostettaessa on hyvä tarkistaa, että pentu on oikein syötetty, terve, virkeä, hyvinvoiva, madotettu ja asianmukaisesti rokotettu, jos se on jo rokotusiässä. Hyväkään kasvattaja ei voi aina varmistaa, että kaikki pennut olisivat ensiluokkaisia, sillä pennuilla saattaa ilmaantua virheitä, jotka ne ovat perineet monen sukupolven takaa, tai hyvistä ja terveistä vanhemmista saattaa tulla pentuja, joilla voi ilmaantua sairauksia, aivan samalla tavalla kuin ihmisilläkin.

Pääasiassa huolellinen kasvattaja käyttää astutukseen vain yksilöitä, joilla ei ole tiedossa sairauksia ja jotka siten ovat otollisia kasvatustoimintaan. Ja jos taas pentuja syntyy, kasvattaja ei saisi peitellä sen vikoja vaan mahdollisesti alentaa myyntihintaa tai rekisteröidä sen kennelrekisteriin niin, ettei kyseistä pentua jatkossa enää käytetä edelleen jalostukseen.

Pentueen vanhempien tulee olla terveitä

Pentuja katsomaan mennessä on siksi tärkeää, huolimatta siitä, kuinka luotettava kasvattaja on, tarkistaa muutamia perusseikkoja, jotka kertovat pennun terveydestä ja laadusta. Jos mahdollista, pentueen emä olisi hyvä päästä näkemään ja vielä parempaa, jos mahdollista olisi nähdä sekä emä että isä. Silloin voidaan tarkistaa, että vanhemmat ovat terveitä ja hyvin hoidettuja.

Pennun sosiaalisuus ja luovutusikä

Pentujen tulisi olla sopivan pulleita, mutta ei liian lihavia. Niiden tulisi olla virkeitä ja ihmisiin myönteisesti reagoivia ja iloisia. Käytöshäiriöiset koirat saattavat olla niitä, joita on pieninä pentuina pahoinpidelty, jolloin ne saattavat vaikuttaa pelokkailta. On myös tärkeää, että pentuja ei luovuteta liian aikaisin, vaan niiden on oltava vähintään seitsemänviikkoisia luovutushetkellä. Ja vaikka pentuja ei luovutettaisikaan tätä aiemmin, niiden on oltava emänsä imetettävänä, eikä eristettynä emästään ennen tätä seitsemän viikon vähimmäisaikaa. Monella sitä ennen eristetyllä pennulla saattaa ilmaantua myöhemmin käytöshäiriöitä, jolloin sen kotiuttaminen on vaikeaa ja yksinoloon uudessa kodissa ei välttämättä opita. Ideaalinen luovutusikä on kahdeksasta viikosta kymmenenviikkoiseksi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *