Koirankasvattajan palkitseva ammatti

Monista tuhansista ammateista koirien kasvatus on yksi monipuolisimmista ja mielenkiintoisimmista vaihtoehdoista. Eläinrakkaalle henkilölle se voi olla unelma-ammatti, jonka avulla harrastuksesta voi saada tuottoisan toimeentulon, vaikka usein menestyksellinen koirien kasvattaminen vaatii paljon tietoa, taitoa, kärsivällisyyttä ja kokemusta. Moni kasvattaja aloittaa toimintansa harrastuspohjalta oman ammatin tai päivätyön ohella, mutta mahdollista on kyllä kasvattajan työ täysipainotteisesti. Silloin oikea koiran rotu vaikuttaa merkittävästi tuloihin, sillä erilaisilla roduilla on hyvin vaihteleva kauppahinta samalla kun koirarodusta riippuen narttu voi saada hyvin erilaisen määrän pentuja.

Kasvattajan vastuulla on huolehtia koiristaan

Ammattimaisella kasvattajalla tulee olla kattava määrä astutukseen sopivia narttuja ja muutama ominaisuuksiltaan erinomainen uros. Narttu ei saa olla liian usein raskaana eikä Suomen kennelliitto hyväksy saman nartun pentuja rekisteriin, jos sillä teetetään jatkuvasti pentuja jokaisesta juoksusta. Kasvattajan on tärkeää huolehtia kaikkien koiriensa terveydestä, mutta raskaana oleva ja imettävä narttu tarvitsee erityistä huolenpitoa ja vaatii aikaa palautuakseen yhden pentueen synnyttäneenä. Narttujen astuttamisen tarkoitus ei ole saada mahdollisimman monta pentuetta, vaan mahdollistaa sen, että parhaiksi valitut yksilöt syntyvistä pennuista ovat rodun ominaisuuksiltaan mahdollisimman hyviä ja voidaan siten edelleen valita kasvatustoimintaa varten tuleville sukupolville.

Vaikka suuri osa kasvattajan tuloista tulee pentujen myymisestä, kasvatuksen perimmäinen tarkoitus tulisi tosiaan olla rodun ominaisuuksien parantaminen ja erinomaisen luonteen omaavien yksilöiden yhdistäminen niin, että rotu jalostuu entisestään.

Näyttelytoiminta kertoo kasvattajasta

Eri rotujen välillä on suuri ero sillä, miten kasvatustoimintaa toteutetaan, mutta hyvän kasvattajan yksi ominaisuuksista yleensä onkin se, että hän osallistuu ainakin silloin tällöin koiranäyttelyyn, jossa erinomaiset yksilöt voivat voittaa todistuksia koiran laadusta kasvatuksen suhteen. Kasvatustoiminta auttaa kasvattajaa saamaan luotettavuutta ja siten hän voi varmistaa, että koirat ovat ensiluokkaisia ja sopivia kasvatustoimintaan. Koiranäyttelyissä menestyvän kasvatukseen käytettävän nartun tai uroksen arvo myös nousee sen mukaan, kun mahdollisia palkintoja ja voittoja tulee, jolloin kasvattaja voi mahdollisesti nostaa pentujen myyntihintaa.

Kasvattajan ei kuitenkaan välttämättä tarvitse alituisesti hypätä joka näyttelystä toiseen, vaan se voi olla hyvä lisä osoittamaan, että hän huolehtii eläimistään oikein. Näyttelyissä menestyvät vain hyvin hoidetut ja luonteeltaan erinomaiset ja asianmukaisesti koulutetut koirat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *