Kasvatustoimintaan ei saa ryhtyä rahan takia

Suuri osa koirien kasvattajista ovat vastuuntuntoisia ja asiaansa perehtyneitä ammattilaisia tai harrastuspohjalta toimivia henkilöitä, joiden tarkoitusperinä ovat mielenkiinto rotua kohtaan sekä koirarodun parantaminen. On olemassa myös harrastekasvattajia, jotka jatkavat oman koiransa sukua ja jälkipolvia voidakseen saada oman rakkaan koiransa geenit siirrettyä jälkipolville. Suurin osa kasvatustoiminnasta Suomessa on siis perusteltua ja kiitoksen ansaitsevaa toimintaa, vaikka nykyaikana ovat surullisesti lisääntymässä erilaiset kasvatustoiminnan väärinkäytökset, jossa eläimet saattavat kärsiä ja uusille pentujen omistajille saattaa ilmetä yllätyksiä, kun ostettu pentu ei olekaan sitä, mitä oli luvattu.

Kasvattajan vastuu

Jokaisen kasvattajaksi ryhtyvän on ymmärrettävä vastuunsa eläinten hyvinvoinnista, terveydestä ja ymmärrettävä, että asia edellyttää vastuun kantamista. Pelkästään rahan vuoksi ei koskaan tulisi aloittaa kasvatustoimintaa, jossa on kyse elävistä, ihmisistä täysin riippuvaisista eläimistä. Mikäli mahdollinen helppo raha houkuttaa, sitä ei koskaan saisi tehdä eläinten terveyden ja hyvinvoinnin kustannuksella. Ansaitsemismuotoja on lukuisia muitakin. Erilaiset internet-sivustot, kuten netti kasino ja monet muut voivat mahdollistaa mittavien tuottojen saamisen ilman eläinten huonoja oloja.

Pentutehtailijat teettävät pentuja koirien terveyden kustannuksella

Toimijat, jotka pyrkivät tekemään mahdollisimman paljon puhdasrotuisia pentueita mahdollisimman nopeasti huolehtimatta emän ja isän terveydestä ja hyvinvoinnista, ovat yleistyneet huomattavasti. He saattavat pitää kymmeniä koiria äärimmäisen huonoissa tiloissa ilman asianmukaista suojaa, puhdasta vettä ja ruokaa.

Pentuja tehdään vain rahan ansaitsemiseksi ja niistä halutaan mahdollisimman paljon rahaa, jolloin emän tai pentujen hyvinvointiin ei kiinnitetä huomiota. Emällä saattaa olla sisäloisia tai loisia turkissa, jolloin ne tarttuvat samalla pentuihin. Moni emä saattaa kärsiä aliravitsemuksesta, sillä sen ruoan saantiin ja laatuun ei ole kiinnitetty tarpeellista huomiota.

Osa näistä toimijoista saattaa pitää koiratarhoja ulkomailla ja myydä niitä sitten esimerkiksi Suomeen ilman tarvittavia rokotuksia ja madotuksia. Silloin kun korkean riskin maista tulevia koiria tai koiranpentuja salakuljetetaan ja myydään Suomeen, ne saatetaan joutua lopettamaan, sillä raivotaudin riskeistä tai muista mahdollisista riskeistä ei voida varmistua. Kaikilla maasta toiseen tulevilla koirilla tulisi olla asianmukaiset rokotukset ja madotukset, joista on määritykset virallisilla maahantuontiin liittyvillä sivustoilla. Joitakin tällaisia toimijoita on saatu kiinni, jolloin on ollut mahdollista saada syyteet eläinsuojelulakien rikkomisesta ja eläinten kaltoin kohtelemisesta. Tällainen toiminta tulisi saada loppumaan viipymättä ja ostamalla pentuja vain luotettavilta kasvattajilta, et tue pentutehtailua.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *